PER SOBRE DE TOT, CIUTADANES ABOVE ALL, CITIZENS
KA204 – Associacions Estratègiques a l’àmbit de l’educació de persones adultes
El projecte es desenvoluparà durant el curs 2016-2017 i 2017-2018.
Institucions i països participants:
- Itàlia: UTL (Universidade dal Tempo Libero)
- Suècia: Folkuniversitetet
- França: Académie de Crétiel
- CEPA Son Canals (Institució coordinadora)
Objectiu:
El CEPA Son Canals té una llarga trajectòria i experiència en projectes educatius europeus des de l’any 2006 n’ha coordinat 4 amb dotze països europeus, sempre ha desenvolupat el paper d’institució coordinadora. Els darrers any s’ha centrat més en projectes de gènere.El projectce ‘Ladycafe: formació integral de dones majors de 45 anys’va rebre el reconeixament de ‘success story’per la Comissió Europea. Aquest programa se centrava en la formació de dones majors de 45 anys.
El projecte Citizens First té com a objectiu acollir a dones immigrades per oferir-les formació en un doble sentit: com a ciutadanes i com a membres d’una comunitat amb uns específics trets identitaris.
Pel que fa a la integració en la ciutadania consideram que és bàsic organitzar uns cicles de xerrades entorn al que un estat democràtic ofereix i demana als seus habitants, tenint en compte la perspectiva de gènere. És important per a les nostres dones conèixer la legislació tant estatal com autonòmica, incidint en els drets i deures cívics. Com a treballadores han de tenir accés a la legislació laboral i informació sobre el mercat de treball a Mallorca i la formació que en necessiten. També és necessari per a elles accedir a la informació sobre temes de salut i dona en els cicles vitals: anticoncepció, maternitat i climateri. Per a elles estar protegides i protegir les seves filles contra la violència masclista se’ls ha de facilitar un assessorament sobre centres d’acollida i informació pel que fa als maltractaments, a com evitar pràctiques prohibides com l’ablació, matrimonis forçats, abandonaments dels estudis imposats a les adolescents, etc.
Pel que fa a l’aspecte d’integració dins de la comunitat d’acollida, la mallorquina, des del nostre centre escolar volem oferir-los no només unes classes sinó unes activitats socials perquè coneguin la llengua i la cultura de la nostra illa i un espai per a establir coneixences i amistats. Les nostres alumnes són el grup participant d’aquestes activitats, un conjunt format per unes deu dones d’entre 20 i 50 anys i que podem qualificar com ja motivades i amb un cert grau d’identificació amb la comunitat d’acollida des del moment en que lliurement han volgut inscriure’s en la nostra escola, vencent sovint reticències del seu entorn més proper. Elles, una vegada rebuda la formació esmentada i aconseguida la seva identificació amb la nostra cultura cívica i identitària, poden facilitar que altres dones del seu cercle familiar i de barri venguin a la nostra escola per a participar en un procès semblant al seu.
Entitats col.laboradores en aquest projecte:
- El Consell de Mallorca concretament el Fons Mallorquí de Solidaritat
- Palma Activa
- Serveis Socials Llevant Nord
- Regiduria d’Igualtat
- Balcat (associació de dones malianes)
- Universitat de les Illes Balears
- Cine Ciutat
- Institut de la Dona (pendent de confirmació)
Creu Roja (pendent de confirmació)